En liknelse om hotade miljöer

Tänk dig en trädgård och en trädgårdsfest med massor av folk. Innan festen ska det städas upp och göras fint, blommor ska plockas och sättas i vaser och bord och stolar ställs fram. När allt är tipptopp kommer gästerna och festen börjar. Alla trivs och har trevligt, njuter av mat och blommor, väder och sällskap, och de ringer dit fler vänner som kommer. Gräsmattan vid ingången trampas upp, papptallrikar blåser iväg och hamnar lite här och där och någon fäller ett träd för att mata brasan med.

Dagen efter festen upptäcker du att flera stolar är sönder, plastbitar och krossat glas ligger lite överallt, gräset är söndertrampat. Någon lämnade grinden öppen och rådjuren har varit inne och skövlat alla kvarvarande blommor. Du inser dessutom att det var ditt enda fruktträd som nu ligger som kolbitar efter nattens brasa. Inga blommor, ingen frukt, ingen gräsmatta och bara en massa skräp. Detta är en liknelse för hur människan behandlar jordklotet.

Börja städa2>

IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) inrättades år 2012 och har släppt en rapport om hur det står till med Moder Jord. De menar att naturen, livet och jordklotet är starkt hotat och förutspår en dyster framtid om inget kan göras för att städa upp efter trädgårdsfesten och skapa tydliga regler för hur framtida trädgårdsfester ska gå till. Liknelse igen, men tydlighet är bra och enkelt att förstå.

Inga blommor i trädgården, inga bin kan överleva och inga nya blommor blir pollinerade. Inget fruktträd, ingen mat och ingen gräsmatta, ingen mat till djuren. Arter flyttar, försvinner eller dör ut. Blir sedan trädgården inte städad utan har fest efter fest kommer den bli förstörd och allt som finns kvar är ett stampat jordgolv utan liv. Överanvändning och överexploatering av områden ger hotade miljöer och trasiga ekosystem.

marinate