Kaliforniatumlare

Kaliforniatumlaren, eller Vaquitatumlaren som den också kallas är en väldigt liten val som lever i Kaliforniaviken. Valen är 1,5 meter lång och väger 50 kilo. Den är grå till mörkgrå med ljusare mage och är karakteristiskt svart runt ögon och läppar. Den äter mest fisk och bläckfisk och lever på grunda vatten. Den ses väldigt sällan i vatten som är djupare än 30 meter.

Snart helt utrotad

Den lilla valen klassas som det mest utrotningshotade marina däggdjuret och den finns på plats tre på en lista över mest utrotningshotade djur, men efter uppskattningar gjorda i augusti 2019 beräknas endast ett ynka tiotal individer finnas kvar.

Kaliforniatumlaren jagas inte av människan, men tyvärr fastnar den lätt i fiskenät och drivgarn och den är känslig för föroreningar.

Räddningsinsatser

Det pågår aktiva försök för att rädda den, bland annat genom att låta tränade delfiner från amerikanska militären försöka hitta tumlarna så att de kan fångas in och sättas i säkerhet i havsinhägnader. Meningen med detta är att de ska räddas från fiskenäten och kunna föröka sig i lugn och ro, men insatserna kan ha startat för sent. Världens minsta val kan vara helt utrotad inom några få år om det inte sker ett mirakel.

marinate