Naturen och hälsan

Allting omkring oss människor påverkar hur vi mår och känner oss. Inte minst den närmaste omgivningen med nära och kära, husdjur och miljö. En stor anledning till att en person kanske inte mår så bra psykiskt som hen skulle kunna kan vara att just den närmaste omgivningen inte är så bra som den borde. Psykisk ohälsa är ett växande problem i samhället, många drabbas av utmattningssyndrom eller depression och har svårt att få rätt hjälp för att bli friska. Psykisk ohälsa är alltså en av dagens största hälsoproblem som vi måste bli bättre på att lindra och bota. Problemen med dåligt mående kryper dessutom allt längre ner i åldrarna och drabbar såväl män som kvinnor.

Hjälp från olika håll

Många vänder sig till vårdcentralen eller sjukhuset för att söka hjälp för sitt mående. Där kan hjälp ges både i form av mediciner och samtalsterapi. Under den mörka delen av året är det många som drabbas av D-vitaminbrist och därför blir trötta och även nedstämda. För att råda bot på det är ett enkelt sätt att beställa vitaminer från ett apotek online och få paketet levererat hem. Rätt kost och vitaminer kan göra stora skillnader för den som känner att trötthet och nedstämdhet tar över allt mer. Den som redan är drabbad av depression behöver dock ofta andra metoder för att må bättre igen.

Förutom vitaminer och rätt kost kan även naturen runt omkring oss påverka måendet. Forskning visar att den som är ute mycket i naturen upplever sig ha bättre hälsa och må bättre. Det finns många anledningar till att naturen bidrar till ett bättre mående. En stund ute i skogen bidrar till att puls och blodtrycks sänks och den som känner sig stressad kan bli lugnare av att vistas en stund i ett grönområde.

Vatten och trädgård gynnsamt

Det finns också forskare som tittat närmare på sambandet mellan att bo nära vatten och att må bra. Forskning visar att människor mår bättre och känner sig lyckligare om de bor nära vatten. Det är både den blå färgen, ljudet av vågor, djurliv och dofterna som ofta nämns som positiva för den som vistas i vattennära miljöer. Det är inte en slump att många gärna lyssnar på ljudet av vågor som skvalpar, fåglar som kvittrar eller vinden som susar i en skog när de vill slappna av.

Den som verkligen vill ta del av naturens helande krafter kan också testa att lägga lite tid på trädgårdsarbete. Trädgårdsterapi har visat sig vara positivt för personer som drabbats av depression eller utmattningssyndrom och i många fall återhämtar de sig snabbare än vad de hade gjort om de enbart åt mediciner. I vissa regioner testas detta som en del av sjukvården för att behandla personer med exempelvis depression eller utmattningssyndrom.

Naturen kan alltså vara den medicin som behövs för att göra livet lite lättare att leva.

marinate