Röd Panda

Den röda pandan är ett mestadels växtätande rovdjur som lever i Asien. Den kallas också för Liten Panda eller för Kattbjörn eftersom den till skillnad mot andra björnar och halvbjörnar kan dra in sina klor mer som en katt. Den är 25 centimeter hög och väger tre kilo. Den lever mestadels i bambuskogar och anses som sårbar i världen. Hotet mot den är människans framfart och avverkning av bambuskogarna.

Röd Pandaliv

Den röda pandan lever ensam eller ibland i par och det pågår projekt för att hjälpa de röda pandorna att finnas kvar. De föds upp i fångenskap för att sättas ut och projektet har lyckats då en av de två frisläppta röda pandorna har förökat sig.

Den röda pandan är anpassad till kallt klimat och har precis som isbjörnen päls under tassarna för bättre grepp på hala och kalla underlag, och den kan leva på upp till 4800 meters höjd i bergskedjan Himalayas bambuskogar. Precis som jättepandan har även den röda pandan ett benutskott, en förlängning av vristbenet, som en falsk tumme. De kan röra på denna tumme och använder den för att gripa tag i saker med, som mat, eller för att hålla i grenar.

Mestadels äter den bambuskott och andra skott, men det slinker ner bär, insekter, ägg och en och annan fågel också. Den röda pandan blir ungefär 10 år gammal.

Fiender

Naturliga fiender är mård och snöleopard främst, men människans åverkan på naturen och den röda pandans livsmiljöer gör stor skada. När skogar försvinner isoleras olika populationer av röda pandor och risken för inavel är stor. Med inavel kommer genetiska defekter och sjukdomar att förstärkas och det är inte bra för någon art, panda eller ej.

Leave a Comment

marinate