Så förbereder du dig på vandring i naturen

Det blir allt vanligare att spendera semestern på hemmaplan och njuta av Sveriges vackra natur istället för att åka på charter till något turistparadis. Det är billigare och bättre för miljön att stanna hemma. Dessutom har fler fått upp ögonen vandring i naturen i och med coronapandemin när ingen fått eller kunnat resa iväg under semestern. För att då ändå komma ut ur hemmet och få ett miljöbyte letar sig allt fler ut i naturen. En vandring erbjuder ett miljöbyte och en utmaning av dig själv som är svår att motstå.

Förbered dig på rätt sätt

När du väl bestämt dig för att du vill utmana dig själv och ge dig ut på vandring måste du se till att du är väl förberedd. Du måste vara medveten om att det är en fysisk ansträngning att bära runt på allt själv. Du måste bära på tält, kläder, mat, något att laga mat på, något att tillaga mat i, liggunderlag och vatten för att klara dig ute i naturen i några dagar. Se till att du anpassar svårighetsgraden av vandringen efter din egna fysiska form. Inför en vandring bör du träna mycket kondition och uthållighet för att orka genomföra hela vandringen. När du tränar uthållighet är det bra att använda en crosstrainer eftersom den är skonsammare mot dina leder jämfört med löpband och andra träningsmaskiner. Ta gärna på dig ryggsäcken när du tränar och försök lägga i vikter som motsvarar vad det du kommer bära på väger. Gör situationen så realistisk som möjligt och se till att du börjar i tid så du har tid att bygga upp muskler och kondition inför din vandring.

Planera din vandring

Vid planeringen av din vandring måste du först tänka ut var i Sverige du vill vandra. Beroende på var du vill vandra kommer du få olika naturupplevelser som också kan innebära olika svårighetsgrader. Så länge du ser till att lägga upp lagom dagsetapper kan du vandra i princip var du vill. Var bara säker på att du håller dig inom ramarna för vad du klarar av och mår bra av. Vid kortare sträckor får du mer tid över till att njuta av naturen omkring dig. Du kan då ta in alla intryck bättre och sedan minnas dem längre. Bestäm även om du vill tälta varje natt eller försöka hitta boenden vissa nätter för omväxlingens skull. Om du bestämmer dig för att hitta boenden längs vägen bör du boka dem i förväg för att vara på den säkra sidan.

marinate