Solpaneler eller vindkraftverk

Den som bor i villa kan vara med och påverka klimatutvecklingen genom att installera solpaneler. Det är en energiform som vuxit starkt på sistone, och idag går det även för lägenhetsägare att välja elbolag som använder den energikällan. Det smarta med solen, är att den alltid är där, till skillnad mot vindkraftverk som är beroende av att det blåser ordentligt. Många vet inte om att solpaneler inte är beroende av direkt solljus utan att de nöjer sig med vanligt dagsljus.

Att byta elbolag

Den som inte själv har möjlighet att installera solpaneler, kan kolla upp vilka elbolag som använder solenergi som direkt källa, genom solpaneler. Det är idag lätt att byta elbolag och ofta tjänar man en viss summa pengar på att aktivt välja vad man vill ha. Även små summor gör en stor skillnad sett över året. Idag har de flesta elbolag någon form av miljöpolicy, och erbjuder oftast ett mer grönt alternativ. Vartefter tekniken för solceller har utvecklats, har detta gröna alternativ blivit minst lika kostnadseffektivt som de äldre sätten att producera el. Många tror att det krävs en ordentlig morot för att alla konsumenter ska gå över helt till det gröna sättet, och använda el helt producerad av solpaneler eller vindkraftverk.

Vind eller sol

Många debatterar om solpaneler eller vindkraftverk är vägen samhället i helhet ska gå. Det viktigaste är kanske att man börjar ställa om, och allt mer nyttjar klimatvänliga energikällor. Solpaneler har den fördelen att de fungerar så länge det är ljust, och inte är skrymmande på samma vis. En del anser att stora vindkraftparker påverkar djurlivet lite väl mycket. Men det finns många olika åsikter om vilket som är bäst, även om solpaneler ser ut att bli en vinnare för framtiden.

marinate