Vithövdad langur

Den vithövdade languren är en markattad apa som kommer ifrån Asien, från Vietnam och Kina, men det finns endast cirka 60 – 70 individer kvar i vilt tillstånd. De hotas främst på grund av illegal jakt och har under lång tid använts som ingredienser i asiatisk medicin eller jagats för köttets skull.

Den vithövdade languren lever i familjeflockar på upp till 10 individer och honorna hjälps åt att passa ungarna. De lever högt upp i trädtoppar men också i grottor och de äter blad, växtskott, bark, blommor och frukter. Den vithövdade languren är dagaktiv och tycker om att klättra på klippor och i växtlighet.

Utseende

Det är en liten apa med mycket lång svans. Pälsen är oftast mörkbrun och huvud och skulderparti är vitgult. De har oftast en lite längre päls nästan som en mantel eller man, vid skuldrorna och buken kan vara lite ljusare än övriga kroppen. Hanen blir upp till 10 kilo, en annan undersökning visar upp till 20 kilo, svansen upp till 90 centimeter och längden på huvud och bål runt 60 centimeter. Honan är lite mindre. Ungarna kan vara orange men byter senare den juvenila pälsen och blir mörkbruna.

Arten är akut hotad och kommer sannolikt inte att finnas kvar i framtiden.

marinate