Vett och etikett i naturen

Vi människor mår bra av att vistas i naturen. Vi behöver motion och solljus för att hålla oss friska. Allt detta och mer därtill kan vår rika natur erbjuda oss varje dag, året om. Investera i praktiska och slitstarka fritidskläder som håller för alla väderlekar så att du kan vara ute och njuta av naturen så ofta som möjligt. Men det gäller att behandla naturen med respekt, och att inte bidra till nedskräpning och annan negativ påverkan. Här berättar vi hur du ska bete dig i skog och mark.

Allemansrätten

Den svenska allemansrätten ger alla människor möjlighet att röra sig fritt i naturen. Den innebär att du bland annat har rätt att plocka bär och svamp, tälta på lämpliga platser och göra upp eld för att laga mat eller värma dig. Samtidigt måste du ta hänsyn till djur, natur och eventuella markägare i närheten. Du får inte plocka fridlysta växter, bryta grenar eller störa någon som bor i närheten. I naturreservat och nationalparker kan reglerna vara strängare. På Naturvårdsverkets hemsida:https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/ kan du läsa mer om rättigheter och skyldigheter i allemansrätten. Det är viktigt att vara uppdaterad med rätt information så att du vet vad som gäller när du ger dig ut i skog och mark.

Städa upp efter dig och andra

Lämna inte skräp efter dig när du har ätit eller fikat. Tänk på att alltid ha med en skräppåse att slänga ditt avfall i. Påsen slänger du sedan i närmaste soptunna eller tar med dig hem. Om du ser skräp i naturen, varför inte göra en god gärning och plocka upp det? Plastpåsar och konservburkar kan orsaka stora skador på djurlivet. Tänk också på inte slänga cigarettfimpar i naturen, eftersom filtret innehåller plast som tar lång tid för naturen att bryta ner.

marinate